Seo (zoekmachine-optimalisatie)

Zoekmachine-optimalisatie is belangrijk omdat de mate waarin je website is geoptimaliseerd in belangrijke mate bepaalt hoe hoog je website in de zoekresultaten verschijnt. 

Omdat de meeste websitebezitters intussen weten van het belang van zoekmachine-optimalisatie, is seo een vakgebied waarop veel 'seobedrijven' zich hebben gestort. Via soms vrij agressieve telefonische benadering proberen sommige bedrijven klanten te binden aan een soms wel erg pittig geprijsd abonnement.

vindbaarheid website

De kans is vrij groot dat de effectiviteit van een dergelijk abonnement minder groot is dan wanneer je zelf bij het werken aan je website rekening houdt met de belangrijkste SEO aandachtspunten.

Zoekmachines hebben anno nu een lange lijst met factoren die van invloed zijn op de zoekresultatenpositie van een website. Het kan zeker geen kwaad af en toe zo'n SEO lijst door te nemen maar de belangrijkste SEO factoren zijn vrij kort samen te vatten. 

  • Weet wie je als bezoeker wilt hebben en zorg ervoor dat deze bezoeker zo tevreden mogelijk is.
  • Zorg voor goede content; veel, interessant, gestructureerd, overzichtelijk, visueel aantrekkelijk. Dit betekent tevens het gebruik van het 'title' element, h1 en h2 koppen, afbeeldingen met een goede beschrijving in de 'alt attribute' en zo mogelijk video. 
  • Zorg ervoor dat de website op alle soorten apparaten goed werkt wat betreft weergave en snelheid.
  • Probeer zo veel mogelijk backlinks te krijgen van goede websites. 

Vergeet vooral niet regelmatig naar de hoger scorende concurrentie te kijken. Zorg er zo mogelijk altijd voor dat je een pagina hebt die meer informatie biedt en er beter uitziet dan die van de concurrent op hetzelfde onderwerp.

Lijkt directe concurrentie onbegonnen werk? Focus dan op 'long tail' zoekwoorden oftwel zorg ervoor dat je webpagina geoptimaliseerd is voor een langere zoekterm waarop minder concurrentie is. 

Kijk voor gratis hulpmiddelen eens naar: Moz keyword explorer, Google AdWords Keyword Planner Tool, Google Trends, Microsoft Bing Ads Intelligence, Wordtracker’s Free Basic Keyword Demand.

Waarschuwing: overoptimalisatie van een webpagina voor zoekmachines kan door Google worden bestraft (bijvoorbeeld overmatig/onnatuurlijk gebruik van zoekwoorden). Richt je dus niet op wat de zoekmachine zou willen maar op wat de menselijke websitebezoeker wil.

Neem contact op als je hulp wilt bij zoekmachine-optimalisatie. 

Lees verder over een 'Wordpress' website of een 'Zyzozy' website.